Blog

Blog

 1. Eline.jpg
  Eline crop.jpg
  Door Eline Nieuwland op 10 juli 2024 om 15:06

  Motie ‘Meer preventie bij relatieproblemen’

  De laatste vergadering voor het reces werd afgesloten met stemmingen over moties met zeer diverse onderwerpen. Meestal spreken we over een specifiek thema, zoals dierenwelzijn of mobiliteit, maar bij de Perspectiefnota kan alles wat geld kost in bespreking worden gebracht. 

  Afgelopen dinsdag werd onze motie ‘Meer preventie bij relatieproblemen’ aangenomen. Iets waar we heel dankbaar voor zijn, want elke relatie die we daarmee kunnen redden is winst. Graag willen we jullie meenemen in hoe de motie tot stand is gekomen.  

  Lees meer over "Motie ‘Meer preventie bij relatieproblemen’"
 2. IMG_6546.jpg
  Leen crop.jpg
  Door Leen Struijk op 18 juni 2024 om 16:30

  Perspectief op 2025 - woordvoering

  Deze week is het tijd voor de bespreking van de Perspectiefnota in de gemeenteraad, ook wel kadernota of voorjaarsnota genoemd. De Perspectiefnota blikt vooruit op de begroting van 2025. Waar moeten we extra investeren? Wat moet er worden bijgesteld? Waar moeten de bezuinigingen vallen? Tijdens de bespreking van de perspectiefnota heeft elke fractievoorzitter een woordvoering. Zo ook ons raadslid Leen Struijk namens de fractie ChristenUnie-SGP.

  Lees hier de woordvoering die is voorgedragen tijdens de raadsvergadering van 18 juni 2024. In de woordvoering is te lezen dat we tijdens deze raadsvergadering twee moties indienen:
  - Motie die oproept tot het aanmerken van meer vuurwerkvrije zones in onze stad
  - Motie die oproept tot het instellen van een Relatieloket ter versterking van gezinnen en relaties in Dordrecht

  Lees meer over "Perspectief op 2025 - woordvoering"
 3. Jong-Dordt-moet-werk-in-Lijnbaangebied-stoppen.jpg
  Robert crop.jpg
  Door Robert de Heer op 8 februari 2024 om 20:25

  Jeuk van christelijke identiteit in de raad

  Afgelopen dinsdag ontstond er een bijzonder debat in de gemeenteraad. We dienden samen met onder andere het CDA en Fractie van Waardhuizen een motie in om niet de stekker uit het jongerenwerk van Jong Dordt op het Houthavenplein te trekken. De motie riep op om op zoek te gaan naar financiën voor de komende tijd. Niet per se voor onbepaalde tijd, maar wel tótdat we in de commissie met elkaar hebben kunnen spreken over de toekomst van dit soort jongeren- en kinderwerk in de stad. De motie werd met 19-17 aangenomen. Een uitstekend resultaat, maar niet de reden voor dit bericht. 

  Lees meer over "Jeuk van christelijke identiteit in de raad"
 4. Vervoer.jpg
  Rik crop.jpg
  Door Rik van der Linden op 7 december 2023 om 13:56

  STOMP: op weg naar een nieuwe mobiliteitsvisie

  Dordrecht heeft een stevige groeiambitie. De komende jaren worden er duizenden huizen bijgebouwd in het centrum, de Spoorzone, en op allerlei andere plekken in de stad. Op deze wijze groeit de stad naar ongeveer 140.000 inwoners. Tegelijkertijd willen we meer ruimte maken voor groen in de stad, voor speelplekken, bezoekers aan de binnenstad, enz. Al deze ontwikkeling vindt plaats binnen de bestaande stad. Om te voorkomen dat de stad dichtslibt moeten we dus anders omgaan met de mobiliteit in en rond Dordrecht. 

  Lees meer over "STOMP: op weg naar een nieuwe mobiliteitsvisie"
 5. Kerkenvisie 2.png
  Rik crop.jpg
  Door Rik van der Linden op 1 december 2023 om 13:08

  De Dordtse kerkenvisie

  Dordrecht heeft in de loop van meer dan 800 jaar stadsgeschiedenis tientallen kerken, kloosters, en andere religieuze gebouwen gekend. Op dit moment zijn daar nog 40 stuks van over (daarnaast zijn er natuurlijk veel gebouwen in gebruik als gebedshuis die daar oorspronkelijk niet voor gebouwd zijn). Daar zitten hele bekende, iconische gebouwen bij, zoals de Grote Kerk en de Augustijnenkerk. Maar ook minder bekende, en toch heel karakteristieke kerkgebouwen, zoals de Petruskapel op de Staart, of de Lydiakerk aan de Rijksstraatweg. 

  Lees meer over "De Dordtse kerkenvisie"
 6. Vlag Israël
  Robert crop.jpg Leen crop.jpg
  Door Robert de Heer, Leen Struijk op 10 oktober 2023 om 20:27

  Vlag als symbool van afkeur van terreur

  Onze magen draaiden er afgelopen weekend van om. Bij het zien van de afschuwelijke beelden van de Hamas-terroristen die in grote getale onschuldige burgers als vee afslachtten en als trofee door de straten heen sleurden.

  Lees meer over "Vlag als symbool van afkeur van terreur"
 7. Leger des heils.jpg
  Robert crop.jpg
  Door Robert de Heer op 20 april 2023 om 17:46

  De waarde van werkbezoeken

  Werkbezoeken zijn een van de mooiste onderdelen van het werk als raadslid. Ik kan namelijk moeilijk iets vinden als ik niet weet wat er speelt in de stad. Zo was ik vanmiddag op bezoek bij Siebe, teammanager aan het Kromhout. Dit is een locatie van het Leger des Heils waar ook de nachtopvang voor dak- en thuislozen zit. 

  Lees meer over "De waarde van werkbezoeken"
 8. Financiën_3.jpg
  Eline crop.jpg
  Door Eline Nieuwland op 15 maart 2023 om 14:00

  Niemand in de kou

  Energiearmoede komt te veel voor in Dordrecht. Veel huizen zijn slecht geïsoleerd en met de huidige torenhoge energieprijzen wordt stoken al snel onbetaalbaar. Dat kan onzekerheid opleveren: hoe hoog wordt de energierekening? Kan ik het wel betalen? Het kan iedereen treffen, ook degenen met een prima salaris. Je zult maar de pech hebben dat je in een slecht geïsoleerde woning woont en een energiecontract had dat afliep.

  Lees meer over "Niemand in de kou"
 9. IMG_3403 crop.jpg
  Robert crop.jpg Bart crop.jpg
  Door Robert de Heer, Bart de Feijter op 29 november 2022 om 15:00

  Initiatiefvoorstel ‘Eerste Dordtse burgerberaad’ ingediend door ChristenUnie-SGP

  In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen deed de ChristenUnie-SGP met hun verkiezingsslogan al de belofte om ‘samen voor onze stad’ te gaan. Als het aan deze partij ligt, gaat Dordrecht dit onder andere waarmaken door een burgerberaad te organiseren. Daarom dienden zij vandaag tijdens de raadsvergadering een initiatiefvoorstel in dat daartoe oproept. Het burgerberaad moet zich buigen over een maatschappelijk vraagstuk en geeft burgers de mogelijkheid invloed uit te oefenen op het gemeentebeleid.

  Lees meer over "Initiatiefvoorstel ‘Eerste Dordtse burgerberaad’ ingediend door ChristenUnie-SGP"
 10. DAC Samen Dordt crop.jpeg
  Heidi van der Welle crop.jpg
  Door Heidi van der Welle op 16 november 2022 om 10:27

  Op bezoek bij Samen Dordt

  Op dinsdag 15 november hebben we als fractie een werkbezoek gebracht aan stichting Samen Dordt. Het bezoek vond plaats bij een van de vindplaatsen van Dordrecht: het Diakonaal Aandachtscentrum. Deze plek aan de Singel is er voor mensen met een klein sociaal netwerk, waar ze terecht kunnen voor een kopje koffie of thee, gezelligheid of een goed gesprek. Ook tijdens het werkbezoek was het centrum druk bezocht en hing er een gezellige sfeer. Na een warme ontvangst en kennismaking met diverse medewerkers en vrijwilligers van Samen Dordt, zijn we met elkaar in gesprek gegaan. Samen Dordt is een stichting die ontstaan is vanuit Licht voor Dordt. Licht voor Dordt heeft in de coronatijd mooie projecten opgezet om de eenzaamheid te bestrijden en sociale samenhang te verbeteren.

  Lees meer over "Op bezoek bij Samen Dordt"