
Een streep door dakloosheid in onze stad
Zoals veel grotere steden in Nederland heeft ook Dordrecht te maken met dakloosheid. Dat is van alle tijden, maar is door de huidige wooncrisis helaas groter geworden. Wat onze fractie gaandeweg leerde is dat er een doelgroep is die onzichtbaar dakloos is. We hebben het dan over dakloze mensen die geen zorgvraag hebben, niet voor de deur van de supermarkt zitten, niet gebaat zijn bij een maatschappelijke opvang bij het Leger des Heils, maar wel écht dakloos zijn.
We hebben het over Dordtenaren die hard zijn geraakt door het leven en door omstandigheden zonder zelfstandige woonruimte zijn komen te zitten. Deze mensen overleven in garageboxen, illegale vochtige caravans, of verhuizen van bank naar bank, in de hoop dat iemand uit hun netwerk bereid is een plekje te bieden. Deze mensen hebben geen zorgvraag, geen verslaving, maar zijn wel dakloos. Veel te vaak zijn dit zelfs ouders met kinderen.
Het ingewikkelde is dat deze doelgroep binnen de huidige regelgeving geen mogelijkheid heeft om urgentie aan te vragen. De situaties van deze Dordtenaren is daardoor vrij hopeloos.
In 2024 deed onze fractie al een poging om hier verandering in aan te brengen. Helaas strandde die motie in de raad. Een jaar laten lag de nieuwe huisvestingsverordening voor en kwam er een herkansing. Na veel voorbereiding en veel samenwerking met een belangengroep in onze stad werd er een motie ingediend die oproept om het komende jaar 50 woningen beschikbaar te stellen voor specifiek deze doelgroep. De motie riep ook op om bij een toekomstige verordening te regelen dat deze doelgroep structureel toegang krijgt tot de urgentieregeling.
Zeker, de woningnood is groot, en de rij met mensen die wachten op een woning wordt hiermee niet korter. Wel wordt de wachtrij hierdoor rechtvaardiger, en is een doelgroep die te lang buiten alle mogelijke regeling viel niet meer onzichtbaar en niet meer zonder perspectief.
Na de aangenomen motie in Dordrecht volgde er ook soortgelijke motie in Utrecht, en werd Dordrecht als voorbeeld gebruikt in een amendement dat Pieter Grinwis van de ChristenUnie in de Tweede Kamer indiende. Een amendement die deze doelgroep structureel moet gaan ondersteunen in hun zoektocht naar een dak boven het hoofd. Helaas haalde de motie het in de Tweede Kamer niet. Des te dankbaar zijn we dat we deze stap in Dordrecht hebben mogen zetten, met goed resultaat.
Het AD schreef een artikel over de aangenomen motie en het nieuwe beleid:
https://www.ad.nl/dordrecht/dordtse-daklozen-krijgen-voortaan-voorrang-op-huurwoning-deze-groep-heeft-te-lang-in-de-kou-gestaan~a7cbca62/