PFAS-uitstoot van Chemours zo spoedig mogelijk naar nul
Het PFAS-dossier van Chemours is een onderwerp dat in 2024 hoog op de agenda heeft gestaan in de gemeenteraad. Technische en ook emotionele discussies. Tientallen jaren was Chemours de grootste werkgever in Dordrecht, een symbool van economische ontwikkeling. Maar de laatste 10 jaar kantelde het imago van het chemische bedrijf volledig. DuPont/Chemours wordt in Nederland en ook daarbuiten aangeklaagd voor milieu- en gezondheidsschade vanwege de uitstoot van giftige stoffen.
De ChristenUnie-SGP is van mening dat het welzijn en de gezondheid van de bewoners van onze gemeente voorop moet staan en dat de gezondheid van mensen beter kan worden beschermd tegen gevaarlijke stoffen als PFAS dan op dit moment gebeurt. Het verlagen van de uitstoot van gevaarlijke stoffen gaat te traag, onder meer omdat vergunningen niet vaak genoeg vernieuwd worden, zoals ook geconcludeerd wordt door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) na een onderzoek gedaan het achterliggende jaar.
Sinds november dit jaar staan meer dan 10.000 soorten PFAS die onder meer gebruikt worden in pizzadozen, regenjassen, en veel producten die onze samenleving nodig heeft zoals computerchips en medische apparaten, op de lijst van zeer zorgwekkende stoffen. Concreet betekent dit dat de wetenschappelijke consensus nu ook is dat de emissie er van naar nul moet.
Verbeterprogamma’s voor het fors terugdringen van de PFAS-uitstoot heeft Chemours al meerdere jaren achtereen. Het bedrijf heeft langjarige milieu-projecten lopen waardoor de uitstoot van HFPO-Da bijvoorbeeld terug gebracht is van 6400 kg in 2013 naar 2 kg in 2022. Een fraai resultaat en tóch, er is nog geen sprake van ‘nul PFAS uit de pijp’ waar gemeenten, provincie en ook de actievoerders onder de bevolking wekelijks voor strijden. Fabrikanten die PFAS uitstoten hebben maximaal 12 jaar de tijd om alternatieven voor PFAS te ontwikkelen. Wetenschappelijk een grote uitdaging, die veel geld kost en waarbij de ontwikkeling en nieuwe methodes ook op industriële schaal moeten worden toegepast. Maar, uit milieuoogpunt duurt 12 jaar te lang. De uitstoot van elke kilo PFAS er één te veel.
Chemours stelt zich als doel bij te dragen aan een duurzamere wereld. Een dure missie, waarvoor het van belang is dat het bedrijf zich rekenschap geeft van gemaakte fouten in het verleden, haar verantwoordelijkheid neemt in het compenseren van veroorzaakte schade voorzover mogelijk en de dure plicht heeft om te komen tot een ban op PFAS om de verspreiding ervan te stoppen en zo te voldoen aan haar milieu-zorgplicht. Alleen zo kan het bedrijf de gewenste, nieuwe start maken.